Zorrotjejer och delfinbad

Skrivet Dec 25, 2010 i Resor

Way out East, 2010-2011

Kvinnorna i Minab är inga svarta korpar. I torsdagsmarknadens damm går de insvepta i mångmönstrade skynken i ljumma färger med ena änden uppkastad över axeln på indiskt manér. John tycker de är mycket fina, och som den Africa lover han är konstaterar han nöjt att de liknar sudaneser :) Men byxorna måste vara indiska. Tyget är blankt som siden, och längs det avsmalnande byxbenet blänker ett detaljerat broderi i guld och grälla färger.

MinabmaskmindreBurka i Minab.

Det udda modet tros ha hoppat iland med sjömännen i Bandar Abbas som varit en hamnstad så länge den funnits. På 1500-talet var det portugiserna som kontrollerade den strategiskt viktiga hamnen och under den perioden passade de på att införa den underligaste delen av gulfkvinnornas mode: the mask! =D Många sveper in sitt ansikte i tyg á la burka, och ovanpå sätter de en mask i klassisk maskeradstil som alltså ska vara portugisernas påfund. Den utstickande fållen på näsroten får kvinnorna att se ut som märkliga fåglar. Vissa bär bara en mask av metall, vilket ser ännu underligare ut, som fåglar som tappat kött och fjädrar och bara har skelettet kvar.

QeshmmindreEn förlupen oljerigg från Dubai utanför Qeshm.

Det är vinter vid Persiska viken vilket är varmt som svensk juni. Under somrarna kan temperaturerna toppa till 50 grader vilket gör det omöjligt att fatta hur någon överlever i heltäckande burka. På marknaden i Minab måste det dock vara ett mycket praktiskt skydd mot sanden som yr i ökenvinden. Landskapet är som på månen runt den lilla staden med taggiga klippformationer så långt ögat kan nå. Emellan två klippor tornar en damm och framför den en bred, snustorr flodfålla som klyver Minab i två.

Vi käkar falafel bland plastbyttor, kudd-BH:ar och maskinsydda persmattor innan vår nyvunna vän Ehsan bjuder oss på fisklunch hemma hos sin farbror. Ehsan kan kanske tio ord engelska, farbrodern noll. Men han gestikulerar livligt med sina krigsärrade armar och får oss på något sätt att förstå. Vårt ytterst blygsamma, men åtminstone begynnande, persiska ordförråd hjälper också till en aning, det får dem åtminstone att skratta :) Trots arton övertalningsförsök lyckas vi slingra oss ur övernattningsförslag och ta en taxi tillbaka till vår couchsurfing-host Mohammad i Bandar Abbas. Dan efter är det jul och vi ska glida ut i Hormuzsundets övärld, närmare bestämt till Qeshm och couchsurfaren Hamid.

MinabfallingstarmindreFalling water in “Falling star valley”.

Julafton och juldagen var semestern vi länge längtat efter och det var så obeskrivligt skönt att checka ut från allt vad avgasstäder heter och bara njuta natur ett par dar. Och som vi njöt! Julafton körde vi runt på öns sandiga vägar kantade av daddelpalmer och blått hav. Vi vandrade runt i “Fallen star valley” som var ännu ett månlandskap med så underliga klippformationer att byborna trott att en stjärna störtat just där. Sen halkade vi runt i geggan i djungeln på öns norra del, tittade på solnedgången och lärde oss om fiskar som klättrar på land och äter lera (?). Andra djur vi inte såg var jättesköldpaddorna som tydligen återvänder till Qeshm från sina äventyr i oceanen för att lägga sina ägg där de själva en gång blev födda. Djur vi faktiskt såg var fåglar, fiskar, krabbor, delfiner och en dromedar som kliade sin hals mot en varning-för-dromedar-skylt. Julafton avslutades vid en eld på en strand under stjärnorna, sippandes champagne (saft).

qeshmjulmindreJulaftons natt på playan.

Juldagen var lika bäst den och firades med en båttur ut till en mindre grannö. Delfinerna lekte kring båten och gick nästan att nudda med fingertoppen. Vår kapten lyckades sen hitta en öde vik vilket gjorde burkasim helt onödigt. Bikinidopp i Iran alltså, så sjukt olagligt men så sjukt fint!

Julen blev med andra ord mycket god och lämnar varma minnen att ta med oss upp i norr och om mindre än en vecka – Pakistan. Imorrn rullar vi mot Bam som för 7 år sen på dagen (26 december) lades i ruiner efter en förödande jordbävning. Update följer…

qeshmdelfinmindrePrecis innan vi själva hoppade i!

Leave a Reply