Våld och vänskap

Skrivet Feb 21, 2011 i Resor

Way out East, 2010-2011

PeshvaldmindreTough love.

För drygt 1400 år sen i onsdags föddes profeten Muhammed i Mecka. Vår vän Prince har hajpat denna heliga födelsedag sen vi kom till Peshawar och när dagen väl var inne kunde han inte dölja sin besvikelse över att vi inte ville gå med honom i den stora glada marschen till profetens ära. Prince skulle bära traditionell grön rock med runda metallbitar på, en slags mösshjälm i samma stil och ett gammalt trubbigt svärd. Hur fantastiskt det än lät gjorde vi våra föräldrar stolta genom att följa UD:s råd och undvika folksamlingar. Det kändes särskilt vettigt i Peshawar där självmordsbombningarna trappats upp på senare tid. Men det är inte vanligt folk som är målet, även om de råkar dö på köpet ibland, utan det är landets polis och militär. Veckan innan vi anlände var det ett attentat om dagen och på fredagen bragde en självmordsbombare 40 människor om livet på ett regemente utanför stan. Anledningen till spänningarna är kombinationen av pashtunernas moralkod ”pashtunwali” och USA:s drönarattacker i stamområdena. Pashtunwali är reglerna som gäller över alla andra nationella lagar. Det handlar till exempel om individuell jämlikhet (siali), heder (ghayrat), gästfrihet (melmastia) asyl (nanawatai) och mod (tureh). Det händer inte sällan att pashtunerna löser sina konflikter med våld, och polisen ingriper inte när det handlar om så kallade familjeangelägenheter. Ett ordspråk säger att den farligaste fienden är din egen kusin, och det är inte helt ovanligt att någon sätter en kula i en annan familjemedlem för att rädda hedern och återupprätta maktbalansen.

peshbuddhismmindreUtflykt inte långt från Swatdalen.

En positiv aspekt av pashtunwali är gästfriheten, att dela det du har med din broder, eller med en gäst. Enligt vår vän Kausar skulle amerikanerna ha fått en fantastisk allierad i pashtunerna om de hade kommit till dem med respekt och bett om deras hjälp i kampen mot terroristerna. Enligt moralkoden skulle pashtunerna ha inbjudit gästerna i sina hus och slagits tillsammans med dem mot gästernas fiende tills sista blodsdroppen var spilld. (Detta var tydligen även anledningen till att de vägrade att lämna ut Usama bin Laden när han sades gömma sig i området) Pashtunerna är erkända för sitt mod och sin krigarkonst och historiskt sett har de aldrig blivit slagna – inte av Alexander den store, inte av engelsmännen, mongolerna, ryssarna eller någon annan heller som har försökt. Och det är detta folk som USA bombar med sina förarlösa drönarplan som dödar långt fler oskyldiga än terrorister.

peshbuddhism2mindrePå toppen av buddhistiska lämningar.

Hämnd för att återupprätta heder är en viktig del av pashtunwali. En man kan inte återgå till sin by om han inte först hämnas en orättfärdig död, något som blir extra komplicerat när maktförhållandena är så skruvade som i USA:s krig mot terrorismen. Eftersom pashtunerna inte har teknologin för att skjuta ner drönarna och hämnas på amerikanerna siktar de in sig på den inhemska militär- och polisstyrkan som representerar den pakistanska staten som tillåter USA att bomba. Den pashtunska moralkoden är så stark att människor hellre offrar livet med en självmordsbomb för att återupprätta sin heder än att leva resten av livet med skam. Enligt Kausar kommer USA aldrig vinna kriget mot terrorismen, eftersom de inte har en aning om vilka de krigar mot. Om de hade googlat på ”pashtunwali” hade de kunnat läsa på wikipedia om varför dödandet av pashtuner är att få en fiende som förökar sig snabbare än en vattenstänkt gremlin. Pashtunerna kommer hämnas om det så är hundra år senare. Och som Kausar säger; ”Vem kan slå ett folk som inte är rädda för att dö?”

PeshkoranmindreEnda sättet att göra sig av med sidorna i en förstörd koran är att kasta sidorna i floden. Här i Kabuli river.

Leave a Reply