Lyxigaste resejobbet från Nicaragua

Skrivet Dec 8, 2015 i Journalistik, Resor

I slutet av oktober, dvs tusen år senare, gick så änteliga mitt och Amelies resereportage ut till Respress kunder. Eftersom det inte publicerades i några tidningar i närheten av oss så har vi inte helt koll på exakt var och när det gick i tryck, men min korta textversion dök åtminstone upp på Svenska Dagbladets webb. Tyvärr hängde väldigt få bilder med, så här kommer den längre versionen + fler av Amelies fina foton. Disfruta! ♥

Grön turism ska bevara Nicaraguas skatter

Lyxig ekoturism, vulkansurf och djungelpaddling. Nu boomar turismen i Latinamerikas fattigaste land, och grannen Costa Rica har fått konkurrens. Men Nicaraguas plötsliga stjärnstatus väcker frågor om hållbarhet. Hur ska den unika naturen bevaras, och vad kan turister göra för att hjälpa till?

AHEnicares1På vulkanön Ometepe i Nicaraguasjön växer ekoturismen snabbt. Här finns många initiativ som jobbar för att höja medvetenheten kring hur naturen på ön ska bevaras. Jättekanalen som planeras genom sjön är med andra ord inte särskilt populär.

Små söta mangos hänger i klasar intill vår terrass, så nära att det går att sträcka ut handen och plocka. Vinden rasslar i palmbladen och gröna vågor dånar in över stranden. På vulkanön Ometepe glöder sanden under solen och Nicaraguasjöns ljumma vatten svalkar knappt de svedda fotsulorna. Att simma ut i sjön och titta in mot ön framkallar ett plötsligt och hastigt fladdrande i mellangärdet: de två mäktiga vulkanerna häver sig mot himlen, med mörkgröna skogar kring fötterna och topparna bland molnen. Det är det här som är Nicaragua. Rå skönhet. Det är vackert och dramatiskt, varken perfekt eller tillrättalagt, men under den oslipade ytan en skatt av vilda naturupplevelser, varma människomöten och poetisk revolutionshistoria.

AHEnicares10Juana Antonia López Brizuela säljer frukt på Granadas livliga marknadsgata.

Nicaragua är det fattigaste landet på den Latinamerikanska kontinenten, 40 procent av befolkningen lever på under två dollar om dagen. Men mycket har hänt de senaste tio åren. Vägar har rustats upp och nya har byggts. Sträckor som kunde ta fyra timmar tar nu under timmen, och höglandet har knutits samman med Stillahavskusten och kolonialstäderna León och Granada. Nicaragua rankas idag som Centralamerikas säkraste land, och med ett utbud av allt från vulkanhajker och salsadans till paradisstränder och kaffedoftande bergspass är det inte konstigt att Lonely Planet utnämnt landet till ett av de bästa resmålen 2015. Backpackers har fått sällskap av flashpackers. Med vattentäta kameror, datorer och ipads forslas de runt i minibussar – ”shuttles” – mellan de mest populära platserna. Äventyrare, surfare, barnfamiljer, revolutionsromantiker, permakulturnördar, naturälskare, yogafrälsta och lyxlirare – idag söker sig alla sorters resenärer till Nicaragua, vars turistindustri växer stadigt med tio procent per år.

AHEnicares2Nicaraguas bästa bad är självklart i en gammal vulkankrater. Marika Wiebe från Kanada är en av livsnjutarna på Hostel Paradiso vid Laguna de Apoyo.

Men i Nicaragua är känslorna inför turistboomen blandade. Hur ska det gå med den unika naturen? Hur ser man till att pengarna som turistnäringen genererar kommer folket till godo och inte landar i fåtalet fickor? Ofta utländska sådana. Och hur kan turisterna stötta en hållbar utveckling? Nicaragua sneglar mot grannen Costa Rica, ekoturismens kronjuvel, som förra året attraherade otroliga 2,5 miljoner turister. Men eko har också blivit ett modeord, ett effektivt sätt att marknadsföra en positiv image oavsett faktiska handlingar – så kallad ”green washing”. I Nicaragua börjar därför allt fler turistföretag ta ekotänket ett steg längre och pratar hellre om hållbarhet. Gemma Cope från England driver Green Pathways i Nicaragua och skräddarsyr tours under parollen ”hållbar turism”. En linje som även Rainforest Alliance förespråkar i initiativet Tops – ”Tour operators promoting sustainability”, som har flera anslutna företag i Nicaragua. Utöver ansvar för miljön handlar det om att ha respekt för den inhemska kulturen, jobba för långsiktiga positiva konsekvenser för de anställda och företaget, och bidra till den lokala ekonomin genom att stötta lokala verksamheter.
– Man kommer inte bara in och tar, utan ger tillbaka kulturellt och ekonomiskt, säger Gemma Cope.
Hon har precis flyttat Green Pathways kontor från León till huvudstaden Managua. I León har turismen exploderat de senaste åren. Antalet hostels har tiodubblats på sju år, och åldrarna på backpackarna har krupit neråt. Nu vimlar det av 19-åringar ute på sin första långresa. De flesta är i León för att uppleva den i resekretsar hajpade aktiviteten volcano boarding – att sittandes eller ståendes på en bräda surfa ner genom vulkanslänternas svarta sand, omgiven av hisnande utsikter. I León finns det många hostels och företag som erbjuder volcano boarding, men få har tillstånd att göra det.
– Problemet är att många turister letar efter den billigaste touren, men de borde tänka på vad pengarna går till istället, säger Gemma Cope.
– Bara för att en tour kostar mer betyder inte att vi tar för mycket betalt. Jag har licens och betalar skatt, jag betalar dessutom min personal mer än minimilön, anställer nicaraguaner och utbildar mina guider till högsta nivå. Målet är att ha så stor positiv inverkan på människor och miljö i allt vi gör.

GemmakollageGemma Cope på Green Pathways tycker det är självklart att jobba så hållbart som möjligt. Till höger: återvinningsinspiration och ekologisk mat på Café Campestre på Ometepe, som lagar all sin mat av råvaror från permakulturgården Bonafide.

Gemma Copes favorittour är en kajakhajk på San Juan-floden och Indio-floden som ringlar genom regnskogen från Nicaraguasjön ut till den karibiska kusten. De paddlar in i hjärtat av ett gigantiskt naturreservat med unikt växt- och djurliv. De fiskar, spanar på jaguarer och somnar kring lägereldar till apornas tjut. På vägen stannar de ett par dagar hos Rama-folket, som lever på jakt och fiske, med minimal kontakt med omvärlden.
– Turister är nytt för dem så vi försöker vara väldigt försiktiga. Vi tar bara små grupper, max tio personer, en gång i månaden. Rama-folket är otroligt varma och välkomnande, och naturen är helt fantastisk.

AHEnicares7Det billigaste, långsammaste och svettigaste sättet att resa i Nicaragua är med ”chicken bus” – gamla amerikanska skolbussar som lever vidare i Centralamerikas kollektivtrafik.

På vulkanön Ometepe finns majoriteten av landets ekosystem representerade. Skyltar längs vägen uppmanar oss att värna om moder jord – madre tierra – och här finns mängder av ekogårdar och hostels med organiska odlingar i vulkanbranterna. Vi klättrar upp mot Finca Bonafide vid Volcán Maderas fot. Palmbladen faller som draperier över stigen och vi omsluts av en harmonisk kakafoni av surrande syrsor, gnisslande bambuträd, galande tuppar och reggaemusik. På Finca Bonafide betalar volontärer från hela världen för att lära sig om permakultur – hållbar odling. Allt hushållet behöver finns inom 300 meter och fokus ligger på biodiversitet. Sabrina Kerin, som är koordinator på Bonafide, visar oss runt bland salladsodlingar, 30 olika mangoträd, komposter, kycklingar, grisar och ankor.
– Eftersom det inte finns något system för skräp och återvinning så måste vi uppfinna nya kreativa sätt. Därför finns det en väldigt stor medvetenhet kring miljön på Ometepe, förklarar hon.
– Vattnet från vulkanlagunen renar vi med keramikfilter, och skräpet lagrar vi i petflaskor och använder som grund för nya byggnader.
Tillsammans med andra ekogårdar försöker Bonafide sprida kunskap kring naturvård, odling och kost på ön, och varje april har de fröutbyte med lokalbefolkningen.

AHEnicares12Sabrina Kerin, koordinator på permakulturgården Bonafide på Ometepe, tar hand om de nyvärpta äggen innan de äts upp av ormar och fåglar.

På en plats med så stort miljöfokus är det inte förvånande att det utbrutit flera protester mot den jättekanal som kineserna planerar att bygga från kust till kust, rakt igenom Nicaraguasjön. Informationen kring kanalbygget är knapphändig och planerna ändras ständigt, men Gemma Cope är övertygad om att om kanalen blir av så kommer den ha en enorm inverkan på miljön. Hon uppmanar turister att komma innan dess.
– Det är ett så vackert land, och de som tar sig tid att smälta samman med naturen och kulturen kommer bli förvånade över hur imponerande det är.
När vi vandrar hemåt på stranden har vi inget att invända. Fåglarna sjunger i molnskogen, småbarn leker vid vattenbrynet och en ensam kitesurfare fångar dagens sista vind. Så mörknar sjön under stjärnorna. Månen stiger och förvandlar vulkanerna till svarta siluetter.

AHEnicares9Naturundret Ometepe med sina vulkaner och molnskogar.

Res hållbart i Nicaragua:
✬ Boka hållbara tours: Green Pathways (www.greenpathways.com), Careli Tours (www.carelitours.com), Solentiname Tours (www.solentinametours.com), Va Pues Tours (www.vapues.com), Oro Travel (www.orotravel.com).
✬ Kolla att tourarrangören är certifierad av INTUR (turistministeriet). Det betyder att de följer landets lagar och betalar skatt.
✬ Dyrare tour behöver inte betyda överpris. Pengarna går till allt från löner till natur- och samhällsprojekt.
✬ Var uppmärksam på ”green washing” och ställ frågor om det faktiska arbetet.
✬ Stötta företag och hotell som anställer inhemsk personal. Två tredjedelar av befolkningen har ingen formell anställning.
✬ Volontära ansvarsfullt. Även om det är lockande att dryga ut resan genom att jobba för mat och husrum, tänk på konsekvenserna för den lokala arbetsmarknaden. Det är skillnad att hjälpa till på ett non profit-projekt och att jobba i baren på stans populäraste hostel.
✬ Håll koll på www.ethicaltraveler.org som varje år listar de mest etiska resmålen.

Fakta:
Resa: Flyg från 8000 kronor t/r till Managua från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn. Resan tar cirka 20 timmar. Högsäsong: november–maj.
Bo: Säng i sovsal för 10 dollar. Hotell finns i alla prisklasser, från enkelt men fint för 35 dollar för ett dubbelrum till lyxhotell och resorts. Tips: Casa del Bosque och Finca Mystica på Ometepe, Plaza Colón och Hotel con Corazón i Granada tar samtliga ansvar för miljö och människor.
Äta: Traditionella rätter för under 50-lappen på comedores och marknader. I städerna finns mängder av fina restauranger med menyer från hela världen. Tips: Garden café i Granada och Café Campestre på Ometepe lagar mat på ekologiska råvaror. Nationaldryck: Romen Flor de caña och ölen Toña och Victoria.
Revolutionen: 1979 störtade den sandinistiska befrielsefronten FSLN diktatorn Somoza.  Revolutionen kallas även ”poeternas revolution” eftersom många av revolutionärerna var poeter och författare. Revolutionen följdes av ett USA-stöttat inbördeskrig som slutade 1990. Läs Gioconda Belli och Sergio Ramírez, vars biografier finns översatta till engelska.

Populära resmål:
Ometepe: Vulkanön i Nicaraguasjön erbjuder bad, vulkanhajk och vattenfall.
Granada: Charmig turistfavorit vid Nicaraguasjöns strand.
León: Känd för sin roll i revolutionen, vulcano boarding och vibrerande nattliv.
Laguna de Apoyo: Njut av Nicaraguas bästa bad i en gammal vulkankrater.
San Juan del Sur: Surfarnas mecka på Stilla havs-kusten. I våras hölls VM på playa Popoyo.
Höglandet: Lugnare och svalare, känt för kaffe och choklad. Besök städer som Matagalpa, Jinatega och Estelí, hajka Somoto canyon och Bosawás-reservatet.
Karibiska kusten: Hem till det engelsktalande Miskito-folket med afrikanskt ursprung. Besök Pearl Lagoon och Bluefields.
Corn Islands: Paradisöar i karibiska havet erbjuder delfindyk och vita stränder. Dagliga flyg från Managua t/r för cirka 1500 kronor.

Leave a Reply