Hjärnan tar semester

Skrivet Jan 22, 2017 i Resor

NU ÄR JAG I COLOMBIA!! WOHO!! Jag ska snart berätta om detta, men jag tänkte först börja med en liten hyllning till min hjärna, vilket egentligen inte alls är lämpligt eftersom det var hjärnans fel att jag missade anknytningsflyget i Frankfurt och kom fram till Bogotá ett halvt dygn senare än planerat (och därför fick käka texasburgare på George Bush international airport i Houston och titta på folk i cowboyhatt). Men vafan, ingen hjärna är perfekt och den hade ju faktiskt bara fått vila blott 1 timme eftersom jag i vanlig ordning underskattade hur lång tid det tar att städa ur lägenheten och samtidigt packa. I de där stressiga stunderna när det är mitt i natten och jag måste lösa saker helt allena fast jag egentligen inte orkar undrar jag alltid vafan jag håller på med, varför jag gång på gång envisas med att lämna det enkla och trygga för att bege mig ut i det okontrollerbara, nya och kaosiga. Men nu har jag känt så ganska många gånger genom livet, och vet ju egentligen redan att paniken lägger sig, saker faller på plats och att allt blir alldeles alldeles underbart när adrenalinrushen väl stillnat. Colombianskt kaffe i grön plastkopp, prunkande hostalpatio och nya solen värmandes över ögonlocken. Allt är värt det.

psykologikollage♥ Ett år av hjärntortyr och hjärngodis ♥

1 år av 5 på psykologprogrammet har alltså i rekordfart passerat, och jag är så tacksam och glad över denna fantastiska chans att få lära mig sånt jag i åratal nördat i på fritiden. Men det har varit intense, inte minst att plugga och jobba samtidigt, och jag är extremt stolt över min hjärna som lyckats fatta sig på saker som psykometri, hjärnfunktioner, signalsubstanser, heratibilitetsberäkningar, parameterskattningar, kognitioner och emotioner utan att gå sönder. Men my god vad den knakat! Men den har också älskat det. Jättemycket. Och den har också älskat att vara i ett system där någon annan berättar för mig vad jag ska göra, och där jag inte behöver vakna varje morgon och ”ta tag i mitt liv”, utan att veta hur. Därför har det paradoxalt nog även varit en vila. Stabilitet, trygghet och nya (illusioner om?) framtidsalternativ, som jag verkligen behövde för ett år sen, och säkert fortfarande behöver. Men… rastlösheten är odödlig och själen vill ha sitt. Jag längtar efter frihet och gränslöshet, upplevelser och revolutioner! Så när SJF-stipendiet för persiskaplugg i Iran damp ner, var det inte ett alldeles svårt beslut att fatta. Först prestationsfritt livsnjut i Colombia, vilket jag drömt om sen 2009, och sen möta våren i Isfahan. Samtidigt som jag inte har några förväntningar överhuvudtaget på kommande månader, för det är omöjligt att föreställa sig vad som väntar, så har jag ändå tusen. Jag vill att vatten ska rinna under broarna, jag vill rensa upp i det förflutna, sätta punkt för gamla tjatiga kapitel, boxa in det viktiga och glömma resten. Sen vill jag gå vidare. Jag vill tömmas, fyllas och skriva nya historier. Jag vill se om jag kan få en skymt av hon jag en gång var. För jag saknar henne, på samma sätt som jag kan sakna andra människor jag lämnat runt om i världen. Hon som är så himla bra på att leva, och som har ordning på perspektiven. Därför har jag inte heller planerat några reportage, även om det finns tusen möjligheter i detta galet intressanta land. Planen är att inte göra något vettigt överhuvudtaget, för det är också en konst, lika viktig som någon annan, om inte viktigare. Och i utrymmet som vidgas omkring mig, likt Ingentinget i Den oändliga historien (men mindre läskigt), ska jag vandra, vara, försvinna och återuppstå… Norrlösheten är tillbaka, må min kompasstatuerade handled leda mig bort, och hem.

Bogota kollagePack- och städ-döden, lön för mödan, och nya amigas i La Candelaria: Lisa från NYC och Mery från Bogotá ♥

18 Comments

 1. Lollo
  2017/01/22

  JAA ännu en häftig inre å yttre resa att följa med på med underbara Elli. Må så gott!

  Reply
  • Elli
   2017/01/22

   WOHO älskar när du följer med på resa lollan berg! Må så gott själv, ses i Malmö när värmen kommit. puss!

   Reply
 2. Karin Marklund
  2017/01/23

  Kul!! Följer med glädje och drömmer mig tillbaka till Bogotá.

  Reply
  • Elli
   2017/01/23

   Härligt Karin! Glömde att ni ju var här också ja, vilket galet fantastiskt land! jag dör av all vackrighet <3 Hoppas du har det fint med!

   Reply
 3. Jenny
  2017/01/23

  Wow! Ibland är Facebook minsann kul, när man minst anar det så dyker det plötsligt upp något kul mellan all reklam. Grattis till början till plugg! Och sjukt kul med persiska, jag önskar att jag var språkligt begåvad och hade energin till att lära mig just persiska!

  Reply
  • Elli
   2017/01/23

   Va roligt Jenny! haha men jag ska säga det att jag inte är särskilt språkligt begåvad heller, men intresserad tar en långt! Ett så vansinnigt vackert språk ju. Hoppas du också har det najs, vad du än sysslar med nowadays, du brukar ju också va ute och svira ;)

   Reply
 4. Jerker
  2017/01/23

  Det ska bli härligt att hänga me. Lycka till o kram!

  Reply
  • Elli
   2017/01/23

   Tack pappa Palm! Antar att ni snart drar mot de andalusiska bergen, inte heller helt fel alltså <3 hälsa alla. kraam

   Reply
   • Jerker
    2017/01/23

    jajamen. Den 8/2 dra vi iväg i 2 månader…

    Reply
    • Elli
     2017/01/23

     Gu så härligt! Den där platsen är nog ändå min favorit på jorden :)

     Reply
     • Anonymous
      2017/01/24

      Roligt att du tycker det, Elli!
      Din reseplanering liknar ingen annans — västerut och sen til Iran.
      Du har en plan.
      Blir spännande och kul att följa…
      Ha det gott ❣

     • Anonymous
      2017/01/25

      Hej igen, Elli! Det var alltså jag, mamma Palm, som skrev – inte anonymos. Kram/ Ulla

     • Elli
      2017/01/25

      haha såklart det var :) Ha det så underbart i Andalucia, lär ju få se en o annan livsnjutarbild på fb :) Abrazo!

 5. Niklas
  2017/01/24

  Hade bäst amiga, lev och skriv skiten ur dig. Du blir nu mitt ljus i vintermörkret…känn ingen press.

  Reply
  • Elli
   2017/01/25

   Haha älskar livsnjutarpress! jag tar det med ro. Har just anlänt till salsastaden Cali där jag bor i en grön oas, vackert så man dör <3 Kram i vintermörkret

   Reply
 6. Åsa
  2017/01/24

  Härligt Elli, ska bli kul att höra mer om dina äventyr! Kram!

  Reply
  • Elli
   2017/01/25

   Muy muy härligt indeed Åsa, sicket land! Träffade Fredrik förra veckan, sån jäkla tidsresa… och fick en massa bra tips. Var var du när du var här? Hoppas du har det gött i Mexico. Abrazooo <3

   Reply
   • Åsa
    2017/01/25

    Grymt! Kul att du träffade Fredrik, han har ju bästa tipsen såklart :) Jag var bara i Bogotá, Medellín och Salento/Valle de Cocora – fantastiskt – men hoppas också kunna komma tillbaka vid tillfälle! Ta hand om dig!

    Reply

Leave a Reply