Gammal historia till nytt Irak

Skrivet Nov 1, 2010 i Resor

Way out East, 2010-2011
EllierbilmindreElli och Erbil.

Om någon har tjänat på kriget i Irak så är det staden Erbil. När Bagdad förvandlades till en krigszon och laglösheten bredde ut sig i söder flyttade många företag och organisationer sitt huvudsäte till den kurdiska huvudstaden i norr. Genom couchsurfing träffar vi libanesiske Mazen, tillfälligt stationerad här som säljchef för ett parfymdistribuerande företag. Han har inte ens tillåtelse att åka till Bagdad, men påstår att affärerna fortfarande är goda där. “Säljer vi för 1 miljon i Erbil, så säljer vi för 5 i Bagdad.” Han håller med om att det låter som en paradox att det är så bra business i en stad som är så kaotisk, men så är det tydligen.
Vi träffade Mazen i ett hypermodernt nybyggt köpcentrum med metalldetektorer och väskgenomsökande vakter i dörrarna. De såg halvt chockade ut vid åsynen av våra stora backpacks som de inte skulle palla kolla igenom. Vi fick på heder och samvete lova att vi inte hade några pistoler med oss. “And no TNT, you promise!?” sa den kvinnliga vakten och pekade på våra väskor.

erbilvymindreErbil city center.

Mazen kunde inte hysa in oss, men hängde med oss resten av dagen. En hjälpsam och speedad person, Mazen, som pratar business i telefonen och skyndar iväg på middagar med ambassadfolk. Mellan varven hann han hjälpa oss att skaffa allt från specialdeal på hotellrum (herreminje vilken prutare!) till receptbelagda mediciner. Han tog oss med på rides i sin SUV och körde ut oss till nybyggda “English village” där det serverades pizza, snabba hamburgare, dyr cappuccino och trådlöst internet.

erbilcitadellmindreIngången till The Citadel.

Ja, Mazen gjorde livet som turist i Erbil lite enklare, men fortfarande inte lätt. Hotellen och priserna är anpassade efter businessfolk mer än turister, och det man kan hitta för under 30 dollar är enormt sunkigt. Om Erbil aspirerar på att bli ett tillhåll för turister och backpackers krävs en uppryckning. Även fulla holländare och engelsmän (= medelbackpackern) märker när toaletten inte är städad och lakanen inte är bytta sedan förra gästen.
Erbil har annars grym potential att bli en turistmagnet. Från vårt hotellrum (ett av de sunkiga) har vi utsikt över ett vackert fontänprytt torg och ovanför det “the Citadel” – en 6000–8000 år gammal by som gör Erbil till en av världens äldsta fortfarande bebodda städer. Citadellet tronar som en fästning uppe på en klippa och innanför sina murar har människor bott ända fram till i våras.

erbilcitadell2mindreVackert renoveringsobjekt.

Vi hade turen (sällan!) att träffa på Citadellets site manager, en extremt trevlig och fin man vid namn Pewist som bott i Napoli i 7 år. Han berättade att de för något år sedan hade borrat i Citadellets mark och att de då 30 meter ner hittat lämningar av en ännu äldre stad. Platsen blev UNESCO-skyddad i ett kick och utgrävnings-och restaureringsproffs från flera länder kopplades in för att jobba med både upprustning av Citadellet och viss utgrävning av det som finns under mark. “Men jag väntar fortfarande på att Sverige ska dyka upp”, blinkar Pewist när han ger oss en guidad tur och visar var de Tjeckiska och Italienska delegationerna håller till. Om tio år ska den uråldriga staden vara helt restaurerad och Pewist förhoppningar är stora. “Det är gammal historia, men ny för irakierna. Jag hoppas att Citadellet kan ge oss något att gå ihop kring, även internationellt.”

ErbilpewistmindreSite manager Pewist.

Stora delar av Iraks historiska arv raderades ut i de massiva plundringar som följde USA:s invasion. Bagdads museum och bibliotek, med ett oersättligt historiska nationsarv, var tidigare skyddade av inhemsk polis och militär. När det senare sattes ur spel misslyckades, eller struntade, USA i att ta deras plats och lämnade dörrarna öppna for plundrarna. Kanske kan Citadellet vara ett plåster på såren, och kanske även, som Pewist hoppas, ha en viss enande effekt for Irak.

/Elli och John

Leave a Reply