Europamästerskap i kvinnoförnedring

Skrivet May 10, 2012 i Resor

Olstrand2

Vi är hemma igen efter en sjukt intensiv men rolig vecka i Kiev. Vi hittade en grym couchsurfinghost och fick ett sovrum med eget badrum i en finfin lägenhet sponsrad av EU. Och jobbandet gick som smort och reportagen är klara och snart i tryck i diverse dagstidningar och Amnesty Press. Här kommer det som vi inte får betalt för:

En man med amputerade ben hasar omkring med plastpåsar på sina stumpar. Han stannar till vid folksamlingen utanför metron på huvudavenyn Kreschatyk där några battlande breakdancekillar roterar sina joggingbyxben mot Kievs gråa sky. Deras ivrigaste publik är två blonderade donnor med tonade brillor, blanka handväskor och världens högsta kilklackar. De är det närmsta levande barbies jag någonsin sett och jag glor mer på dem än breakdancedudesen. Samtidigt pågår en demonstration på andra sidan gatan mot föredetta premiärminister Yulia Tymoshenkos fängelsestraff.

Den här första bilden av Kiev sammanfattar det vi sen hann lära oss under en kort och hektisk vecka. Det är en modern och vacker beta-stad, blå flod och gröna parker, stränder och billig öl, sovjetarkitektur och vänliga människor, men sen också fattigdom i mycket högre utsträckning än vad jag fattat. Folk lever på mycket lite, och korruptionen äter upp det som skulle kunna tänkas bli över. UEFA:s president Michel Platini rasade vid ett besök i Ukraina över de “banditer” som gör så att en del fotbollssupportrar tvingas stanna hemma på grund av mångdubblade hotellpriser. Ja fy bubblan, nedrans ukrainare som bara vill sko sig! För det har väl inget att göra med att landet är genomkorrupt och att det är såhär man gör för att tjäna en extra slant? nej nej nej…

Ukraina är blott en baby i demokratisammanhang, och även om det såg ut som om tänderna började titta fram under den orangea revolutionen 2004 så är oligarkernas maktmissbruk fortfarande totalt. Folk tjänar kasst, desperationen är stor och flera hundra tusen människor lämnar landet varje år för att söka ett bättre liv. Men det är ingen picknick att få visum till EU, och ukrainska kvinnor toppar listan över traffickingoffer. Prostitutionen boomade i Ukraina på 80-talet när ekonomin gick i botten, och sen landet slopade visumkravet för några år sen har sexturismen till Ukraina ökat radikalt. Även äktenskapsförmedlingarna blommar som en sommaräng, och lastbilschaffisar med ölkagge som aldrig läst en bok i sitt liv kommer från Texas och plockar med sig hem en blond och långbent, universitetsutbildad men fattig ukrainska att älska i nöd och lust. Det är historien Kievs kvinnorättsaktivister serverar oss, och den smakar ruttet. Till efterrätt får vi en berättelse om hur kvinnor uppfostras till perfektion, att de inte tror att de har något annat än en polerad yta att lägga som insats i spelet där vinsten är ett drägligt liv och en icke alkoholiserad man med inkomst, allra helst en “rik” västerlänning. Jag vet, jag generaliserar satan, men det är såhär snacket går.

Så vad kommer hända under EM i juni? Har fotbollsfreaksen koll på Ukraina? Och hur blir mötet mellan de västeuropéiska männen och de ukrainska kvinnorna? Nadia, en kvinnorättsaktivist vi intervjuar, brister ut i ett både glatt och lite rått skratt åt frågan och svarar att det kommer att gå åt helvete. De stackars männen kommer inte se skillnad på prostituerade och icke prostituerade och de kommer att tänka att kvinnorna är slampiga på grund av klädstilen. De kommer inte fatta att Ukraina är ett mycket religiöst och traditionellt land, de kommer inte fatta hur fattigt det är, och de kommer inte fatta att de flesta kvinnor fiskar efter giftermål och ett bättre liv – inte tillfälligt sex. Detta samtidigt som Ukraina har rykte om sig att vara ett land där det är lätt och billigt att köpa kvinnor, trots att det är olagligt att prostituera sig. Det är som upplagt för förvirring och kulturkrockar. Jag tycker det är lite svårare att skratta åt eländet, men kanske är det nödvändigt när man står så nära skiten som Nadia. Hennes feministiska organisation jobbar just nu hårt för att kriminalisera sexköparna, och jag lovar henne att skicka alla användbara dokument om den svenska lagstiftningen jag kan komma över så att hon kan kicka ass i nästa tv-sända debatt. Politikerna är dock mer peppade på att legalisera sexindustrin och okeja kvinnokroppen som vilken annan vara som helst. (Läs Kajsa Ekis Ekmans fantastiska bok “Varat och varan” på ämnet!)

Kiev rustar alltså för EM. Fontänerna poleras, den underbetalda och korrupta poliskåren får engelsklektioner, studenterna vräks från sina rum, och nya bordeller slås upp för att fyllas med prostituerade varav 60 procent tros vara under 18 år gamla. Jag önskar alla fotbollsfans ett fantastiskt EM i en fantastisk stad, och de allra flesta kommer säkert pimpla sina öl i frid och ha fina möten med fina ukrainare. Men jag vill ändå skicka med en önskan som väl är det man alltid önskar av turister på besök i främmande länder: Glöm inte ödmjukheten.

 

Läs mer om prostitution i Ukraina i the Guardian: Welcome to Kiev: city of beautiful women and prospering sex industry.

2 Comments

 1. Favad
  2012/05/11

  Wow! And I thought we are the only ones living near hell. What a sorry state of affairs for the not-so-beneficiaries of modern world (free markets and so called liberal democracies). I already see Ukranians as brethern.

  Reply
 2. Elli
  2012/05/14

  Hey Favad! Good to hear from you! :) Yea Ukraine definitely has it’s problems, but still an interesting place to visit, just like Pakistan :) Hope you’re well, and see you next time around! lots of love from me and john

  Reply

Leave a Reply